Graadexamens strijkinstrumenten
Voor de strijkinstrumenten is het ook mogelijk om graadexamens te doen. Als de exameneisen voor de huidige ABC-examens niet haalbaar zijn, kan er voor gekozen worden met een graadexamen een tussenstapje te maken. Dit kan vóór het A-examen en tussen de examens A-B en B-C in.
Het doen van een graadexamen bij strijkinstrumenten kan helpen de leerlingen toch gemotiveerd te houden en te stimuleren.
Deze graadexamens zijn speel-examens (praktische examens) en bedoeld voor leerlingen die jong begonnen zijn, of om leerlingen die nog niet helemaal toe zijn aan een bepaald niveau, toch met kleine stapjes vooruit een een toets-mogelijkheid te bieden.
Mogelijkheden
Er zijn drie mogelijkheden bij de graadexamens:
Graad 1 = bedoeld als stap vóór het A-examen (duur 15 min)
Graad 2 is bedoeld als tussenstap tussen het A- en B-examen (duur 20 min)
Graad 3 is bedoeld als tussenstap tussen het B- en C-examen (duur 25 min)
Theorie hoeft nog niet behaald te worden, het is een praktische test. Deelnemers aan de graadexamens krijgen na het succesvol afleggen van de toets een certificaat. Theorie behalen mag natuurlijk wel, maar dat is vooral een vereiste voor het verkrijgen van het uiteindelijke ABC of D diploma, en staat dus los van de graadexamens
Het doen van een graadexamen vóór A en tussen A en B in, kost € 15,00. Het doen van een graadexamen tussen B en C in, kost € 30,00.
Inschrijven voor de graadexamens voor het cursusjaar 2024-2025 kan vanaf medio oktober.
Als je geen viool- of celloles volgt bij De Muzen, kan je geen graadexamens doen. Dit is alleen voor de eigen leerlingen. Je kan wel 'gewoon' examen doen.
Cursusaanbod
Vragen?
Kom je er niet helemaal uit? Informeer dan bij je docent wat voor jou de beste optie is.
Gerelateerde cursussen
FAQ
Elke leerling tot 12 jaar (muziek en vocaal onderwijs) krijgt twee keer per jaar een beoordelingsrapport uitgereikt. Het rapport geeft inzicht in de technische en muzikale vorderingen van de leerling. Eenmaal per jaar worden leerlingen die daaraan toe zijn, getoetst op A, B, C en D-niveau. De docent(e) bepaalt op welk niveau de leerling speelt en geeft de leerling op voor het examen. De examens vinden plaats in de speciale examenweek.
De leerlingen die het A, B, C of D examen afleggen kunnen hiervoor eerst theorielessen volgen. In deze lessen wordt de examenstof behandeld van het betreffende niveau. Na afloop van deze lessen wordt, voor het praktische examen, een schriftelijk theorie-examen afgenomen. De theorielessen starten in januari, de theorie-examens vinden in april plaats.
Rapport dansen
Ook aan leerlingen die een danscursus volgen wordt een rapport uitgereikt. Dit gebeurt voor de zomervakantie. Op het rapport wordt melding gemaakt van de vorderingen op het gebied van techniek, belangstelling, muzikaliteit, presentatie en dansgevoel. Het dansrapport is voor leerlingen tot 12 jaar.