Opera

Zang
Samenspel

Voor amateurzangers die zich met klassiek musical/opera willen bezig houden, gaan we in september van start met een cursus, met als thema de wereldberoemde publiekslieveling 'Carmen' van Bizet. In 13 lessen komt er een selectie uit de opera aan bod van koren, ensembles, duetten en aria’s. 

meteen naar inschrijven

Er wordt gewerkt aan de rollen van Carmen, de verleidelijke zigeunerin of een van haar vriendinnen Frasquita en Mercedes, en aan Don José de luitenant die als een blok voor Carmen valt of Michaëla, een boerenmeisje dat weer verliefd is op hem. En niet te vergeten Escamillo, de toreador.

Mensen die alleen koor willen zingen zijn welkom, maar ook deelnemers met solo-ambitie kunnen terecht. De solisten maken deel uit van de cursusgroep.

Koorervaring en /of zangles strekt tot aanbeveling en je moet in staat zijn om uit het hoofd te zingen. Dit vergt tijd en studie, maar is absoluut haalbaar. Hier wordt aandacht aan besteed, evenals aan de benodigde techniek om goed (opera) te zingen, zoals adem(steun), resonans en volume.

Niet alleen de muziek, maar ook het spel en de enscenering krijgen aandacht.

Carmen handelt over passie, liefde, jaloezie en trouw… allemaal elementen die ook theatraal aan bod komen. Dit mondt uit in een voorstelling die in de zaal van Spectrum aan het publiek zal worden gepresenteerd, compleet met bijpassende kostuums, pruiken, grime en belichting.

De cursus wordt gegeven door Hannie Slingerland, docente klassiek zang bij De Muzen, (opera)zangeres en koordirigente en wordt begeleid door pianist Hans Erik Dijkstra.

Lessen en kosten

De 13 lessen vinden 2-wekelijks plaats op 11 vrijdagavonden (van 19.00 tot 21.00 uur) en 2 zaterdagmiddagen (van 14.15 tot 16.15 uur). De cursus wordt vrijdag 24 februari afgesloten met een uitvoering in de theaterzaal van Spectrum. 

De lessen worden gegeven op:
vrijdag 16 en 23 september
vrijdag 7 en 21 oktober
vrijdag 11 en 25 november
vrijdag 9 en 23 december
vrijdag 13 en 27 januari
zaterdag 21 januari
vrijdag 10 februari
zaterdag 18 februari (generale repetitie)
 

Deelname aan de cursus kost € 130,00 plus € 5,00 materiaalkosten. Leerlingen die een jaarcursus van het vocale of instrumentale onderwijs volgen, krijgen 50% korting op de cursuskosten (de materiaalkosten blijven € 5,00).

Cursusaanbod

vanaf 21 jaar

Volg je een instrumentale of vocale jaarcursus bij De Muzen, dan krijg je 50% korting op de ensemblekosten. 

Korte cursussen
Opera 'Carmen'
€135.00

Meer info

Nog niet helemaal zeker of het wat voor je is? Vraag een proefles aan! Een proefles meedoen kan alleen tijdens de eerste les op 16 september.

Liever eerst een proefles?
Naam

Zit er geen passende les bij?

Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Docenten die deze cursus geven

Hannie Slingerland

Hannie Slingerland is zangdocente klassiek, en verzorgt ook de operalessen en leidt ons Overdagkoor. Ze is gefascineerd...

 
 
 

Deze foto's zijn gemaakt tijdens de operauitvoering in februari 2022. Meer foto's zijn te bekijken in dit fotoalbum.

Gerelateerde cursussen

Zang klassieke muziek
Zang
Kinderen

6 - 12 jaar

Jongeren

13 - 20 jaar

Volwassenen

21+ jaar

Koorscholing / stemvorming
Zang
Volwassenen

21+ jaar

FAQ

Dat kan op deze website. Je kunt de betreffende cursus via ons menu opzoeken en kies in het cursusaanbod de cursus waar jij je voor wilt inschrijven. De inschrijving komt dan automatisch binnen bij de administratie. Inschrijven kan natuurlijk ook nog middels een papieren inschrijfformulier. Deze vind je bij de balie van Spectrum.

Aan het eind van het cursusjaar hoef jij je niet uit te schrijven als je een korte cursus volgt (deze telt 17 of minder lessen). Als je een jaarcursus volgt (18 of 37 lessen*) en je wilt stoppen, dan is het noodzakelijk om je uit te schrijven. Dit dient schriftelijk te gebeuren te voor 1 juni, en met opgaaf van reden, en dit schrijven moet gericht zijn aan de administratie. Dit kan bijvoorbeeld per e-mail. De docent inlichten is niet voldoende.

Als de administratie niet geïnformeerd wordt over het beëindigen van een cursus, sta je voor het volgende cursusjaar weer automatisch ingeschreven. Als jij je uitschrijft na 1 juni wordt €10 aan administratiekosten in rekening gebracht, vanwege extra administratieve werkzaamheden.

* Ook als je later in het cursusjaar bent gestart met de jaarcursus, en je minder dan 18 lessen volgt, is dit van toepassing.