Operacursus in teken van Henry Purcell

27-03-2020

Het werk van de Engelse barokcomponist Henry Purcell loopt als een rode draad door de operacursus, die vrijdag 27 maart van start gaat. De lessen zijn bedoeld voor (ver)gevorderde amateurzangers. 

Purcell schreef één doorgecomponeerde kameropera, Dido and Aeneas, alsmede vijf semi-opera's, een term die verwijst naar een soort muziektheater waarin een compleet toneelstuk is verwerkt. Koren, aria’s, duetten en ensembles uit  Purcells opera’s dienen als  muzikaal werkmateriaal voor deze cursus. Je kunt daarbij bijvoorbeeld  denken aan de heksenscene en de prachtige slotscene uit Dido met de wonderschone aria 'When I am laid in earth' met aansluitend 'With drooping wings' door het koor. Natuurlijk mogen beroemde duetten van Purcell niet aan het programma ontbreken. Heb je 'My dearest, my fairest' of 'Sound the trumpet' op je repertoire of heb je deze altijd al eens willen zingen, dan is dit je kans.

Uitdaging 

Tijdens de cursusavonden wordt gewerkt aan een aantal ensemblestukken en hebben cursisten, die dat willen, de gelegenheid om in masterclass-vorm te werken aan solo-repertoire dat past binnen het thema van de cursus. Maar wil je alleen de koren meezingen dan kan dat ook. Hierdoor biedt de cursus genoeg uitdaging voor zangers van verschillend niveau.

Er wordt wel van je verwacht dat je zelfstandig je muziek kunt instuderen en van buiten leren. Het is dan ook gewenst dat je al koorervaring en/of zangles hebt. Niet alleen de muziek, maar ook het spel komt aan bod. Dit mondt uit in een geënsceneerde voorstelling die aan het publiek zal worden gepresenteerd, compleet met bijpassende kostuums. De uitvoering is op vrijdag 26 juni. 

De cursus wordt gegeven door Hannie Slingerland. Zij is werkzaam als (opera)zangeres, dirigent en als docent klassiek zang. Zij werkte bij de Nederlandse Reisopera. De pianobegeleiding is in handen van beurtelings Hans Erik Dijkstra en Lisette van de Loo.

Lessen en kosten

De cursus wordt gegeven op 10 vrijdagavonden van 19.00  tot 21.00 uur en start weer op vrijdag 27 maart. Deelname aan de cursus kost € 100. Leerlingen die een jaarcursus van het vocale of instrumentale onderwijs volgen, krijgen 50% korting op de inschrijving. Inschrijven voor de operacursus kan via de cursuspagina.

De lesdata zijn:  
27 maart
3, 17, 24 april
8, 15, 29 mei
5, 12, 19 juni
26 juni presentatie